Меню Затваряне

Музей

Музеят е открит на 11.05.2007 г. от доц. д-р Иван Андреев, председател на Общинския съвет- гр. Сливен и директора Николай Ботушаров, по случай 125 г. юбилей на училището.

Табло с исторически сведения и витрина със сечива и предмети от местния бит представят многовековната история на селището.

Табла: Главни учители и Директори показват ръководителите на училището през годините. През многогодишното си съществуване училището е осъществявало своята образователна мисия в три учебни сгради. Историческите материали и експонати са организирани тематично в три раздела: Началото(1865 – 1935), Продължението(1936 – 1971) и Настоящето ( от 1972 – до днес).

Уредени са две експозиции: Учебна техника – От грамофона до компютъра и Етнографска експозиция. Първата показва с какви технически средства е подпомаган учебния процес, а втората – автентични народни носии (българска и каракачанска).

На табло Възпитаници – Успешна реализация са представени бивши ученици, постигнали значими успехи в професионален и обществен план.

Витрини и табла Спортна слава на училището напомнят за възпитаници, отличили се в спорта.

Тук се съхраняват знамената на училището и на бившата пионерска дружина Съби Димитров.

Средствата за изграждането на музея са дарение от фирми, родители, учители и ученици. Създател и пръв уредник на музея е Георги Павлов, учител по Български език и литература и бивш възпитаник на училището.